Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Κέιτ Μπλάνσετ: Διανοούμενη, οικολόγος, μητέρα


Το «Χόμπιτ» είναι σαν να διαβάζεις Προυστ - Η αυστραλή ηθοποιός μιλάει αποκλειστικά στο «Βήμα» για τα γυρίσματα του «Χόμπιτ», που την έφεραν και πάλι στη Νέα Ζηλανδία και στο σύμπαν ενός συγγραφέα τον οποίο θεωρεί κορυφαίο

«Δεν το περίμενα ότι θα περνούσα τόσο καλά μέσα σε ένα περιβάλλον που γνώριζα απ' έξω και ανακατωτά, γι' αυτόν όμως ακριβώς τον λόγο νομίζω ότι η εμπειρία μου στο "Χόμπιτ" ήταν κάτι παραπάνω από εξαίσια» μου λέει η Κέιτ Μπλάνσετ με ένα συγκρατημένο χαμόγελο στο στενόμακρο πρόσωπό της.
Αδύνατη σαν κλαδί, πολύ κομψή μέσα στο μπεζ χρώμα που κυριαρχεί πάνω της, ευγενική και με τα γαλάζια μάτια της να σε «καρφώνουν» ευθύβολα, η Μπλάνσετ φέρνει στο μυαλό μου την ίδια ακριβώς εικόνα που είχα σχηματίσει όταν τη συνάντησα για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, στο ίδιο μάλιστα ξενοδοχείο, το «Claridge's» της πλατείας Grosvenor του Λονδίνου. Αφορμή τότε ήταν η συνέχεια της «Elizabeth», το «Elizabeth: Η χρυσή εποχή», όπου η αυστραλέζα ηθοποιός ήταν πρωταγωνίστρια, σε αντίθεση με το τωρινό «Χόμπιτ», στο οποίο κάνει ένα πάρα πολύ σύντομο αλλά χαρακτηριστικό πέρασμα. Είναι απίστευτο το πόσο ανέγγιχτη από τον χρόνο δείχνει αυτή η γυναίκα.
«Κατά έναν περίεργο τρόπο το "Χόμπιτ" για μένα ήταν μια απρόβλεπτη αλλά και γεμάτη αγωνία εμπειρία, αφού ως την τελευταία στιγμή δεν ήξερα αν θα είμαι μέσα στην ταινία ή όχι» λέει η ηθοποιός. Η νεράιδα Γκαλάντριελ, την οποία υποδύθηκε στις ταινίες του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» το 2001, το 2002 και το 2003, όλες με τον Πίτερ Τζάκσονστην καρέκλα του σκηνοθέτη, είναι μια ηρωίδα που δεν εμφανίζεται καν στο «Χόμπιτ», το μυθιστόρημα που έγραψε ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν το 1937, 17 ολόκληρα χρόνια πριν από την έκδοση της κορυφαίας τριλογίας του.
«Ως μέρος του κοινού που περιμένει να δει το "Χόμπιτ" στο σινεμά ήμουν κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένη, πόσω μάλλον όταν έμαθα ότι αποφασίστηκε τελικά να γυριστεί από τον ίδιο τον Πίτερ. Ως ηθοποιός όμως το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να ελπίζω γιατί θα ήμουν ψεύτρα αν δεν παραδεχόμουν ότι ήθελα πάρα πολύ να ανήκω στην παρέα του "Χόμπιτ". Εστω και για λίγο».

Επιστροφή στον Παράδεισο
Η επιστροφή στη Νέα Ζηλανδία ήταν το στοιχείο που πάνω απ' όλα γοήτευσε την Μπλάνσετ. «Είναι μια χώρα που αγαπώ πάρα πολύ, όπως επίσης αγαπώ τον κόσμο που περιέβαλλε την ταινία. Μου συμβαίνει συχνά να έχω την πολυτέλεια να κάνω μια βόλτα από μια ταινία, όχι για τα λεφτά ή άλλα συμφέροντα, αλλά απλώς για τους ανθρώπους και το ίδιο το ταξίδι. Εδώ τους ήξερα όλους! Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, μετά την επιτυχία του "Αρχοντα των Δαχτυλιδιών", η καριέρα των περισσοτέρων είχε περάσει σε άλλα επίπεδα και φυσικά η κινηματογραφική τεχνολογία εξελίχθηκε πολύ από τότε. Τόσο όμως η τοποθεσία όσο και οι άνθρωποι μου έδωσαν την εντύπωση ότι έπαιζα σε... σπουδαστική ταινία. Το οικογενειακό περιβάλλον που κατάφερε να φτιάξει ο Πίτερ - ο οποίος για μένα είναι η καρδιά, η ψυχή και ο εγκέφαλος του "Χόμπιτ" - είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της πιο ακριβής σπουδαστικής ταινίας που έχει γυριστεί ποτέ».
Η Μπλάνσετ δίνει έμφαση στις λέξεις «οικογενειακό συναίσθημα» και μιλάει με πάθος για την ενέργεια, την όρεξη, τον ενθουσιασμό, την αίσθηση κινδύνου αλλά και παραμυθιού που ένιωθε όσο εργάστηκε στο «Χόμπιτ». Και δεν αναφέρεται μόνο στον εαυτό της αλλά σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο «Χόμπιτ», οι οποίοι ξεπερνούν τους χίλιους. Οταν της λέω ότι ο Ιαν Μακ Κέλεν, ο οποίος στο «Χόμπιτ» επαναλαμβάνει τον ρόλο του μάγου Γκάνταλφ της τριλογίας του «Δαχτυλιδιού», είπε το ίδιο ακριβώς πράγμα αποκαλώντας το «Χόμπιτ» ένα πανάκριβο... «home movie», η Μπλάνσετ γελώντας συμφωνεί και επαυξάνει φέρνοντας το παράδειγμα των δύο παιδιών της που επισκέφθηκαν τους χώρους γυρισμάτων. «Τα δύο αγόρια μου ήταν τεσσάρων και έντεκα όταν γυρίζαμε την ταινία και ένιωσαν αμέσως σαν τα μέλη ενός τεράστιου τσίρκου όπου όλα γίνονταν για την τέρψη του κοινού». Η Μπλάνσετ χαμηλώνει λίγο το βλέμμα με την ανάμνηση. «Ηταν εντυπωσιακό να τα βλέπω να καταβροχθίζουν το σύμπαν του Τόλκιν στο "Χόμπιτ" χωρίς να έχουν διαβάσει τον "Αρχοντα των Δαχτυλιδιών"».
Η εκπαιδευτική δύναμη της φαντασίας
Τι ήταν αυτό που ως αναγνώστρια εκτίμησε στο «Χόμπιτ»; Η απάντησή της είναι κάπως απρόβλεπτη: «Ξέρετε, είναι λίγο σαν να διαβάζεις Προυστ. Μου το είπε ο άντρας μου και τον εμπιστεύομαι γιατί - και αυτό είναι ένα πρόβλημα - εγώ δεν έχω διαβάσει Προυστ. Μου είπε λοιπόν ότι άπαξ και διαβάσεις Προυστ, στη συνέχεια μπορείς να αφομοιώσεις τη λογοτεχνία με έναν πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, αποκτάς μια περίεργη εξοικείωση. Αυτό κάνει ο Τόλκιν σε ό,τι αφορά τα παιδικά βιβλία. Ανοίγει τις πύλες της φαντασίας των παιδιών και τα διαμορφώνει έτσι ώστε να γίνουν δημιουργικά, σκεπτόμενα άτομα».
«Ακούγεται λίγο σαν διαδικασία εκπαίδευσης» της απαντώ. Γελάει. «Είναι, όχι όμως με την κυνική, φασιστική έννοια του "ήρθε η ώρα για την εκπαίδευση-Χόμπιτ" αλλά επειδή η φαντασία του Τόλκιν πολύ απλά σε ξεπερνά». Και όχι μόνο η φαντασία του παραμυθιού. Για την Κέιτ Μπλάνσετ υπάρχει ένας εξίσου σημαντικός λόγος για τον οποίο τόσο το «Χόμπιτ» όσο και η τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» έχουν διαχρονικότητα ανανεώνοντας πάντα το αναγνωστικό κοινό τους.
«Ο Τόλκιν έγραψε αυτά τα μυθιστορήματα στη σκιά του πολέμου» λέει. «Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η σκιά του πολέμου βρίσκεται ακόμη γύρω μας». Θεωρεί επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ο Τόλκιν άντλησε ιδέες μέσα από τις δικές του εμπειρίες από τον πόλεμο. «Νομίζω ότι οι εμπειρίες του δεν θα πρέπει να διαφέρουν ιδιαίτερα από εκείνες του κοινού ανθρώπου ο οποίος αναγκάζεται να βρεθεί στη μέση καταστάσεων που δεν θέλει και πρέπει να τα βγάλει πέρα. Ως γλωσσολόγος ο Τόλκιν καταλάβαινε τη γλώσσα των ανθρώπων, άρα αντιλαμβανόταν τους ίδιους τους ανθρώπους και αυτό ακριβώς πέρασε στα βιβλία του».


Η «οικολογική» επιρροή της
Το 2007 το περιοδικό «Time» συμπεριέλαβε την Κέιτ Μπλάνσετ στη λίστα των 100 ανθρώπων που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Πώς ένιωσε όταν είδε το όνομά της ανάμεσά τους; «Εξεπλάγην» απαντά η αυστραλή ηθοποιός με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. «Μια τέτοια κίνηση σου προσφέρει τεράστια εμπιστοσύνη για τον εαυτό σου! Αυτό που μου άρεσε περισσότερο όμως είναι ότι ο λόγος για τον οποίο με επέλεξαν δεν ήταν μόνο η δουλειά μου στο θέατρο, αλλά και οι οικολογικές ανησυχίες μου για την αλλαγή του κλίματος, ένας διάλογος που μπαίνει ξανά στο τραπέζι».


πότε & πού:
Η ταινία «Χόμπιτ - Ενα αναπάντεχο ταξίδι» προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου σε διανομή Village Films.


Πηγή : tovima.gr

Labels

2012 Αγιογράφος Άγιος Αθλητές Αλάνις Μορισέτ Αλέξανδρος Ρήγας Αλεξίου Αμαλία Μουτούση Ανδρέας Σκούπουρας Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοβουλία ανθρώπινα δικαιώματα Αντριου Σόλομον Άρης Μεσσήνης Αρσένι Ρογκίνσκι Ασλί Ερντογάν Βασίλη Μαρκεζίνη Βασιλική Χασιώτη βιβλιογραφία Βίλυ Αργυρούδη βιογραφία Βλαντίμιρ Πούτιν Βραβείο Γέρων Παΐσιος Γεώργιος Β. Τσιλιόπουλος Γιάννης Δαρδαμανέλης Γιάννης Κουνέλλης Γιάννης Μπουτάρης Γιουσέιν Μπολτ Γίρζι Κίλιαν Γιώργος Αφρουδάκης Γιώργος Καμίνης Γιώργος Καπουτζίδης Γιώργος Κιμούλης Γιώργος Μαζωνάκης Γκούσταφ Κλιμτ Γυναίκα Γυναικείο Πρόσωπο Δελτίο Τύπου Δήμαρχος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ Διαιτολόγος Διαμαντής Καραναστάσης Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας Δράκουλας δρόμος Εικαστικός Εἰρηναῖος Εκδήλωση Ελένη Καραΐνδρου Ελλάδα Έλληνας Έλληνες Ενημέρωση Επάγγελμα επανέκδοση Επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής επιστήμη Ευαγγέλιο Ευεργέτη Ευχές Εφοπλιστής Η ρομαντική μου ιστορία ηθοποιός Ηρώ Πιντή Θέατρο Θρησκεία Θύμιος Καρακατσάνης Ιησούς Χριστός Ισραήλ Ιφιγένεια Χρυσοχόου Ιωάννης Ιωάννης της Κροστάνδης Καλαμαριά Καλλιτεχνικά καλύτερη Καραθεοδωρής Κατερίνα Λέχου Κέιτ Μπλάνσετ κινηματογράφος Κινηματογράφος. Μουσικός Κωνσταντακόπουλος Κώστας Βοργιαζίδης Κώστας Καραμανλής Κωστής Λάζαρος Σπύρου Λίνα Νικολακοπούλου Λόγος Λογοτέχνης λογοτεχνία Λουκιανός Κηλαηδόνης μαθηματικός Μάκης Παπαδημητρίου Μάνος Δανέζης Μανώλης Φιλιππίδης Μαξ Μπορν Μαρία Μαρία Μοντεσσόρι Μαριάνθη Πελεβάνη Μάριος Φραγκούλης Μεγακλής Βιντιάδης μεγάλος Μελίνα Μερκούρη Μέριλον Μονρόε Μικρασία Μικρασιατική τετραλογία ΜΙΤ Μουσείο Μπενάκη Μουσική Μπράμ Στόκερ Μυρτώ Κοντοβά Νανά Κοντού Νάνα Μούσχουρη Νικηφόρος Βρεττάκος Νίκος Τομπουλίδης Νόβακ Τζόκοβιτς Νόμπελ Φυσικής Ντάνιελ Ντέι Λούις Ντέιβιντ Μπάουι Οδυσσέας Ελύτης Οικογένεια Ολιστική Βοτανοθεραπεία Ομολογητής Ὀρθόδοξος Παγκόσμιο πακιστανή ακτιβίστρια Παλμός των Καρκινοπαθών Πάνος Καμμένος Πάουλο Κοέλιο Παπαχρήστος Πάρης Πατριάρχη Πατρίδα Πέτρος Αλιβιζάτος Πνεύμα ποίημα ποίηση ποιητής ποιήτρια Πράξη Προβολή Πρόσκληση Πρόσωπο Πρόσωπο της Χρονιάς Πρόταση Πρωταθλητής Ρέιμοντ Τσάντλερ Ρόμπερτ Ντε Νίρο Ρούνεϊ Μάρα Ρωσία Ρώσος Σαίξπηρ Σερβία Σιμόν ντε Μπωβουάρ Σμύρνη Σόντερμπεργκ Σοφιανού Σπουδαία σπουδαίος Στέφανος Λαζαρόπουλος στιγμή συγγραφέας σύλλογος Συνθέτης Σφίγγα ταινία ταλιμπάν Τέχνη Τζαμπάζη Τζένη Καρέζη Τζόντι Φόστερ Τουρκία Τούρκος τραγουδίστρια Τραγουδοποιός υβρίδια Υποψήφιος Φεστιβάλ Επιδαύρου Φωνή Φώτης Καραβασίλης Χριστιανός Ωνάσειο Aaron Swartz Alaattin Sürmeli Amelia Earhart athensvoice.gr biographies.nea-acropoli.gr Codex Alimentarius Corfu Channel Deep Purple ellines.com Far From the Tree FAZ Florian Illies Google Gustav Klimt Harvard John Forbes Nash Jr Jon Lord Lloyd’s List Maria Leontitsi Maria Montessori moirasou.blogspot.gr Monopol petitions protagon.gr Putin Silence Breakers thebest.gr Time tovima.gr Usain Bolt VasilisV wikipedia.org

Ads 468x60px


Αναζήτηση των Επιχειρήσεων