Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι...


... είναι μια 14χρονη πακιστανή ακτιβίστρια, η οποία αγωνίζεται για την επικράτηση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την Τρίτη πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ένοπλους Ταλιμπάν, στην κοιλάδα Σουάτ καθώς γυρνούσε από το σχολείο της. Την επαύριον της επίθεσης ολόκληρο το πακιστανικό έθνος παρακολουθούσε σε κατάσταση σοκ τις εξελίξεις. Ολοι καταδίκασαν την ειδεχθή πράξη των Ταλιμπάν, ενώ προσεύχονταν για τη Μαλάλα. Η έφηβη έχει αναχθεί σε πρότυπο για τη νέα γενιά της χώρας. Εχει κερδίσει τη μάχη.

Θύμα...
... του «ταλιμπανισμού» έπεσε η Μαλάλα. Μιας νοοτροπίας εξτρεμιστικής, η οποία ξεπρόβαλε μέσα από σκοταδιστικές και θεοκρατικές ερμηνείες του Ισλάμ και που αποσκοπεί στη ριζοσπαστικοποίηση ενός λαού. Ταλιμπανισμός σημαίνει να επιβάλλεις στους πολίτες μιας χώρας και παρά τη θέληση τους μια θεοκρατική ατζέντα. Σημαίνει να αποσκοπείς στη δημιουργία ολοένα και περισσότερων διμοιριών καμικάζι οι οποίες στο όνομα του «ιερού πολέμου» (τζιχάντ) θα «καταδιώκουν» τους φιλελεύθερους, τους μετριοπαθείς αλλά και τους «άπιστους». Ομως, η επίθεση που δέχτηκε η Μαλάλα κατάφερε να απελευθερώσει πολλά αλυσοδεμένα και «ταλιμπανοποιημένα» μυαλά, οδηγώντας τη μικρή ακτιβίστρια σε νίκη.

Η µάχη...
... του 14χρονου κοριτσιού ήταν ιδεολογική, όντας η ίδια πρέσβειρα της ειρήνης και υπέρμαχος της ιδεολογίας της αγάπης. Πυροβολώντας την οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τους νέους της χώρας να μην ακολουθήσουν τα χνάρια της. Παρ' όλα αυτά οι οπαδοί της Μαλάλα πολλαπλασιάστηκαν μετά την επίθεση και το βάναυσο πρόσωπο των Ταλιμπάν ξεσκεπάστηκε για μια ακόμα φορά. Η απόπειρα δολοφονίας της μικρής ακτιβίστριας εγείρει όμως αρκετά ερωτηματικά. Ανάμεσά τους και το κατά πόσον υπάρχει κάποιο νόημα στο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με μια ομάδα η οποία δεν υπολογίζει κανέναν και θεωρεί αμελητέα και ασήμαντη οποιαδήποτε ζωή, ακόμη και ενός παιδιού.

Δεν υπάρχει...
... όμως μόνο μία Μαλάλα. Χιλιάδες σαν και αυτήν έχουν πέσει θύματα της ιδεολογίας του μίσους. Οι Ταλιμπάν έχουν επιτυχώς εμποδίσει χιλιάδες παιδιά, στο Βόρειο και Νότιο Ουαζιριστάν, να κάνουν εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Ο λόγος; Πιστεύουν πως το ιατρικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί προκάλυμμα για κατασκοπεία. Στην κοιλάδα Σουάτ, μέχρι το 2009, οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο, ενώ είχαν δημιουργήσει ακόμα και ένα (δικό τους) παράλληλο δικαστικό σύστημα. Στις αρχές του ίδιου έτους, η τότε 11χρονη Μαλάλα, η οποία ζει στην περιοχή, άρχισε να περιγράφει λεπτομερώς στο μπλογκ της στο BBC, τις θηριωδίες τις οποίες αντιμετώπιζαν καθημερινά οι γυναίκες της κοιλάδας Σουάτ. Η έφηβη πολέμησε για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η παιδεία είναι το μοναδικό αποδοτικό όπλο που μπορεί να μας βοηθήσει να αναχαιτίσουμε τους Ταλιμπάν και η Μαλάλα έχει μετατραπεί σε λαμπρό παράδειγμα. Εχει ήδη νικήσει...


Πηγή : tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κοινωνική Ενημέρωση: Θέσεις εργασίας

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *